Ny fastlege på SMS

I september starter Maria Borgen som fastlege på Stavanger Medisinske Senter. Maria har jobbet hos oss før, men nå får hun altså sin egen pasientliste.

Hun er utdannet ved Semmelweis University som ligger i Budapest. Maria ble uteksaminert i 2016. Etter fullført turnustjeneste har hun arbeidet 2 år som introduksjonslege hos oss på SMS og starter altså nå med sin egen fastlegeliste. Det siste halve året har hun jobbet på Stavanger Sentralsjukehus som ledd i sin spesialisering i allmennmedisin.

Helsenorge sine sider kan du bytte fastlege, dersom du ønsker det. 

Karoline Nygaard Jørgensen vikar for Runar Johannessen

Fra 140420 og 6 måneder framover vil Runar Johannessen midlertidig jobbe fullt som smittevernoverlege i Stavanger kommune. Han vil etter hvert ha tilgjengelige timer torsdager, men fra første dag er det tilgjengelig vikar.

Vi ønsker velkommen til Karoline Nygaard Jørgensen som starter på Stavanger Medisinske Senter tirsdag 14. april. De som har Runar Johannessen som fastlege kan allerede nå gå inn å bestille time hos henne.

Videokonsultasjon

Vi tar nå i bruk video som arena for legekonsultasjon (se mer om hvorfor vi gjør dette akkurat nå her). Video kan egne seg når vi ikke trenger å ta prøver eller undersøkelser. Du bruker telefonen din, eller PC/Mac. Det må selvfølgelig være kamera og høyttaler og mikrofon på utstyret du benytter. Telefoner har oftest dette, men det kan være ekstrautstyr på PC/Mac.


Du må bestille videokonsultasjons-timen i forkant, og merke den med "Video" i tillegg til et stikkord om problemstillingen. Du kan også ringe og avtale at timen skal være på video. For å kunne benytte denne tjenesten må du logge inn med BankID eller BankID på mobil. Du får en link på SMS samme dag som timen din skal være, men videotjenesten er å finne på: https://stavangermedisinskesenter.confrere.com/ (Konsultasjonen uansett avtales på forhånd)


Du må logge på litt i forkant av at timen skal starte, slik at alt er klart før i god tid. Som man kan oppleve i vanlige konsultasjoner kan legen være noe forsinket, så vær tålmodig så åpner legen videoforbindelsen så snart det er klart for dette. Mens du venter kan du selvfølgelig drive på med andre ting, bare ikke koble fra nettsiden konsultasjonen skal foregå.


Det kommer en faktura på sms etter konsultasjonen. Prisen er den samme som om du var på en vanlig konsultasjon, men et gebyr tilkommer. Barn under 16 år, de med frikort og dersom du har noen predefinerte smittsomme sykdommer betaler ingen egenandel.

Informasjon om Koronavirus

Vi forstår at mange har behov for informasjon om Koronavirus. Her har vi samlet litt som var oppdatert i dag, 12. mars:

Dersom du kan være smittet ELLER er i karantene/risiko for smitte ELLER har luftveissymptomer:

  • IKKE MØT OPP PÅ LEGEKONTORET

  • Ring oss på telefon 40 767 767. Dersom du ikke får tak i oss pga stor pågang, forsøk igjen litt senere.

  • Ved mistanke om akutt, alvorlig sykdom ring legevakt på 116 117

  • Ved akutt nød eller fare for liv og helse - ring medisinsk nødtelefon 113

  • Er du frisk, men har spørsmål om korona? Ring informasjonstelefonen på tlf: 51 50 72 20. Åpningstider: Mandag til fredag klokken 09:00 til 18:00, lørdag og søndag kl. 10:00 til 16:00

  • Har du mistanke om at du kan være smittet? Ring legevaktens koronatelefon på tlf. 51 91 40 30. Det er viktig at du ringer først for å unngå at du møter opp på venterommet og smitter andre. Betjent mellom klokken 09:00 og 22:00.

Du finner oppdatert informasjon og konkrete råd om koronaviruset på fhi.no og HelseNorge.no. Dersom du ikke finner svar på viktige spørsmål, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

Nyttige linker:

Mistanke, eller spørsmål om Coronavirus?

Det anbefales telefonisk kontakt med legen før man kommer til undersøkelse. Dersom det er mistanke om at du kan være smittet anbefales direkte kontakt med Stavanger Legevakt på 116 117, da alle prøver i Stavanger foreløpig tas der.  

For andre spørsmål henvises til Smittevernkontoret i Stavanger:

Når bør man søke legehjelp? 

Hvis du har vært i

  1. Wuhan siste 14 dager eller

  2. hatt nærkontakt med person som har testet positivt, OG utvikler symptomer som feber, hoste, sår hals og pustevansker,

    bør du kontakte lege (Stavanger legevakt).

Etter gjeldene anbefalinger utføres ikke test av friske personer.

Det vises til FHI.no for kontinuerlig oppdatering og råd. 

Fortsatt lurt å vaksinere seg!

Mange kan tenke at nå er en så langt ut på høsten at det ikke er noe poeng å vaksinere seg mot influensa lenger, men det er ikke riktig. Her er litt oppdatert og viktig informasjon fra Folkehelseinstituttet:

Forekomsten av influensalignende sykdom i Norge er fremdeles svært lav. Antall påvisninger av influensavirus er økende, men fremdeles på et lavt nivå. Det sees økt forekomst enkelte steder. Det påvises mest influensavirus type A, og subtype H3N2 er vanligere enn H1N1. H3N2 rammer de eldre hardere enn H1N1. Flertallet av influensa B-virus har tilhørt genotype Victoria.

 

Dette er jo litt teknisk språk, men hovedpoenget er at forekomsten av influensa fremdeles er lav. Forekomsten er økende og utbruddets begynnelse nærmer seg.

Derfor: Personer i målgruppene bør vaksinere seg snarest og innen få uker for å oppnå optimal beskyttelse.

Influensavaksine 2019

Legekontorene får influensavaksinen denne uken, og du kan få satt den hos oss på Stavanger Medisinske Senter fra og med onsdag 23.oktober.

Årets vaksine koster 265 kroner.

Vi anbefaler at følgende tar vaksinen:

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester).

  • Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon

  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem

  • Alle fra fylte 65 år

  • Barn og voksne med:

    • diabetes type 1 og 2

    • kronisk luftveissykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt

    • kronisk nevrologisk sykdom eller skade

    • nedsatt immunforsvar

    • svært alvorlig fedme (KMI over 40)

    • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til (hovedformål å beskytte andre, “indirekte beskyttelse”):

  • Helsepersonell, inkludert studenter og lærlinger, som har pasientkontakt.

  • Husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter

  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.